Deepjyoti
June 12, 2025
0
Is Matter Around Us Pure?
নিম্নলিখিতবোৰৰ ভিতৰত কোনটো এটা বিশুদ্ধ পদাৰ্থ?
A. Air (বায়ু)
B. Milk (গাখীৰ)
C. Distilled Water (গভীৰ পানী)
D. Salt solution (নুনৰ দ্ৰাৱণ)
Answer: C. Distilled Water (গভীৰ পানী)
যি মিশ্ৰণত সকলো উপাদান সমভাৱে মিশ্ৰিত থাকে, তাক কি বোলা হয়?
A. Homogeneous mixture (সৰ্বভৌম মিশ্ৰণ)
B. Heterogeneous mixture (বহুভৌম মিশ্ৰণ)
C. Suspension (সাসপেনচন)
D. Colloid (কলইড)
Answer: A. Homogeneous mixture (সৰ্বভৌম মিশ্ৰণ)
নিম্নলিখিত কোনটো Tyndall effect প্ৰদৰ্শন কৰে?
A. Sugar solution (চিনিৰ দ্ৰাৱণ)
B. Salt solution (নুনৰ দ্ৰাৱণ)
C. Colloidal solution (কলইড দ্ৰাৱণ)
D. True solution (সত্য দ্ৰাৱণ)
Answer: C. Colloidal solution (কলইড দ্ৰাৱণ)
এইবোৰৰ ভিতৰত কোনটো মিশ্ৰণ পৃথক কৰাৰ পদ্ধতি নহয়?
A. Filtration (চমকনি)
B. Evaporation (বাষ্পীভৱন)
C. Combustion (দাহন)
D. Distillation (বিশ্লেষণ)
Answer: C. Combustion (দাহন)
গাখীৰ কোন ধৰণৰ মিশ্ৰণৰ উদাহৰণ?
A. Solution (দ্ৰাৱণ)
B. Suspension (সাসপেনচন)
C. Compound (যৌগ)
D. Colloid (কলইড)
Answer: D. Colloid (কলইড)
নিম্নলিখিতবোৰৰ ভিতৰত কোনটো বহুভৌম মিশ্ৰণ?
A. Air (বায়ু)
B. Salt in water (পানীত নুন)
C. Oil in water (পানীত তেল)
D. Vinegar (ভিনেগাৰ)
Answer: C. Oil in water (পানীত তেল)
চিনিৰ দ্ৰাৱণত দ্ৰাৱক কি?
A. Sugar (চিনি)
B. Water (পানী)
C. Both (উভয়ে)
D. None (একো নহয়)
Answer: B. Water (পানী)
নিম্নলিখিত কোনটো যৌগ?
A. Oxygen (অক্সিজেন)
B. Carbon dioxide (কাৰ্বন ডাইঅক্সাইড)
C. Nitrogen (নাইট্ৰজেন)
D. Copper (তামা)
Answer: B. Carbon dioxide (কাৰ্বন ডাইঅক্সাইড)
নিম্নলিখিত কোনটো ৰাসায়নিক পৰিৱর্তন?
A. Melting of ice (বৰফ গলি যোৱা)
B. Boiling of water (পানী উমাল হোৱা)
C. Burning of paper (কাগজ জ্বলি যোৱা)
D. Dissolving salt in water (পানীত নুন গলি যোৱা)
Answer: C. Burning of paper (কাগজ জ্বলি যোৱা)
গাখীৰৰ পৰা মাখন আঁতৰাবলৈ কোন পদ্ধতি ব্যৱহাৰ কৰা হয়?
A. Evaporation (বাষ্পীভৱন)
B. Filtration (চমকনি)
C. Decantation (উত্তলন)
D. Centrifugation (ঘূৰ্ণন পদ্ধতি)
Answer: D. Centrifugation (ঘূৰ্ণন পদ্ধতি)
কুহুঁৱা কোন ধৰণৰ মিশ্ৰণ?
A. True solution (সত্য দ্ৰাৱণ)
B. Suspension (সাসপেনচন)
C. Colloid (কলইড)
D. Compound (যৌগ)
Answer: C. Colloid (কলইড)
ক্রোমাটোগ্ৰাফিত কোন গুণই বিভাজনত সহায় কৰে?
A. Solubility (দ্ৰাৱ্যতা)
B. Density (ঘনত্ব)
C. Size of particles (কণাৰ আকাৰ)
D. Boiling point (উষ্ণতা বিন্দু)
Answer: A. Solubility (দ্ৰাৱ্যতা)
কোন মিশ্ৰণক ‘সেপাৰেটিং ফানেল’ ব্যৱহাৰ কৰি পৃথক কৰিব পাৰি?
A. Salt and water (নুন আৰু পানী)
B. Milk and water (গাখীৰ আৰু পানী)
C. Oil and water (তেল আৰু পানী)
D. Sugar and water (চিনি আৰু পানী)
Answer: C. Oil and water (তেল আৰু পানী)
নিম্নলিখিত কোনটো এক সৰ্বভৌম মিশ্ৰণ?
A. Soil (মাটি)
B. Blood (ৰক্ত)
C. Sugar solution (চিনিৰ দ্ৰাৱণ)
D. Sand and iron (বালি আৰু লোহা)
Answer: C. Sugar solution (চিনিৰ দ্ৰাৱণ)
নিম্নলিখিত কোনটো দ্ৰাৱণৰ উদাহৰণ?
A. Smoke (ধোঁৱা)
B. Air (বায়ু)
C. Fog (কুহুঁৱা)
D. Muddy water (ফেন ধৰা পানী)
Answer: B. Air (বায়ু)
কালিৰ ভিতৰৰ ৰংবোৰ পৃথক কৰিবলৈ কোন পদ্ধতি ব্যৱহাৰ কৰা হয়?
A. Filtration (চমকনি)
B. Chromatography (ক্রোমাটোগ্ৰাফি)
C. Distillation (বিশ্লেষণ)
D. Evaporation (বাষ্পীভৱন)
Answer: B. Chromatography (ক্রোমাটোগ্ৰাফি)
সাগৰ পানীৰ পৰা নুন লাভ কৰিবলৈ কোন পদ্ধতি ব্যৱহাৰ কৰা হয়?
A. Sublimation (উর্ধ্বপাতন)
B. Filtration (চমকনি)
C. Evaporation (বাষ্পীভৱন)
D. Distillation (বিশ্লেষণ)
Answer: C. Evaporation (বাষ্পীভৱন)
বিশুদ্ধ পানীৰ উষ্ণতা বিন্দু কিমান?
A. 0°C
B. 50°C
C. 100°C
D. 212°C
Answer: C. 100°C
নিম্নলিখিত কোনটো উর্ধ্বপাতন দ্বাৰা পৃথক কৰিব পাৰি?
A. Sand and salt (বালি আৰু নুন)
B. Ammonium chloride and salt (এম’নিয়াম ক্লোৰাইড আৰু নুন)
C. Sugar and salt (চিনি আৰু নুন)
D. Rice and husk (চাউল আৰু খোল)
Answer: B. Ammonium chloride and salt (এম’নিয়াম ক্লোৰাইড আৰু নুন)
নিম্নলিখিত কোনটো কলইড নহয়?
A. Milk (গাখীৰ)
B. Fog (কুহুঁৱা)
C. Blood (ৰক্ত)
D. Salt solution (নুনৰ দ্ৰাৱণ)
Answer: D. Salt solution (নুনৰ দ্ৰাৱণ)
নিম্নলিখিত কোন গুণটো দ্ৰাৱণৰ ক্ষেত্ৰত প্ৰযোজ্য নহয়?
A. Uniform composition (সম ৰূপ)
B. Particles visible (দৃশ্যমান কণা)
C. Stable mixture (স্থিতিশীল মিশ্ৰণ)
D. Cannot be separated by filtration (চমকনি দ্বাৰা পৃথক কৰিব নোৱাৰি)
Answer: B. Particles visible (দৃশ্যমান কণা)
কোনটো মিশ্ৰণে Tyndall প্ৰভাৱ প্ৰদৰ্শন কৰিব?
A. True solution (সত্য দ্ৰাৱণ)
B. Colloid (কলইড)
C. Homogeneous mixture (সৰ্বভৌম মিশ্ৰণ)
D. Salt in water (পানীত নুন)
Answer: B. Colloid (কলইড)
নিম্নলিখিত কোনটো ভৌতিক পৰিৱর্তন?
A. Burning of coal (কয়লা জ্বলাই দিয়া)
B. Rusting of iron (লোহাৰ মর ধৰা)
C. Melting of wax (মোম গলি যোৱা)
D. Cooking of food (আহাৰ ৰন্ধা)
Answer: C. Melting of wax (মোম গলি যোৱা)
সতুৰিত দ্ৰাৱণ বুলিলে কি বুজা যায়?
A. A solution with less solute (অল্প দ্ৰাৱ্যতাসম্পন্ন দ্ৰাৱণ)
B. A solution with excess water (অধিক পানীযুক্ত দ্ৰাৱণ)
C. A solution in which no more solute can be dissolved (য’ত অধিক দ্ৰাৱক গলি নযায়)
D. A solution with coloured solute (ৰঙীন দ্ৰাৱ্যযুক্ত দ্ৰাৱণ)
Answer: C. A solution in which no more solute can be dissolved
(য’ত অধিক দ্ৰাৱক গলি নযায়)
নিম্নলিখিত কোনটো কলইডৰ উদাহৰণ?
A. Sugar solution (চিনিৰ দ্ৰাৱণ)
B. Salt solution (নুনৰ দ্ৰাৱণ)
C. Smoke (ধোঁৱা)
D. Sand in water (পানীত বালি)
Answer: C. Smoke (ধোঁৱা)
নিম্নলিখিত কোনটো মৌল?
A. Water (পানী)
B. Carbon dioxide (কাৰ্বন ডাইঅক্সাইড)
C. Oxygen (অক্সিজেন)
D. Sugar (চিনি)
Answer: C. Oxygen (অক্সিজেন)
নিম্নলিখিত কোনটো মিশ্ৰণৰ বৈশিষ্ট্য নহয়?
A. Components can be separated (উপাদানবোৰ পৃথক কৰিব পৰা যায়)
B. Has fixed composition (নিশ্চিত গঠন থাকে)
C. Components retain their properties (উপাদানৰ নিজৰ গুণ থাকে)
D. Energy is not involved in formation (সৃষ্টি সময়ত শক্তি জড়িত নাথাকে)
Answer: B. Has fixed composition (নিশ্চিত গঠন থাকে)
একেলগে মিশি যোৱা দ্ৰৱক বিচ্ছিন্ন কৰিবলৈ কোন পদ্ধতি ব্যৱহাৰ কৰা হয়?
A. Filtration (চমকনি)
B. Separating funnel (পৃথক কৰাৰ ফানেল)
C. Distillation (বিশ্লেষণ)
D. Decantation (উত্তলন)
Answer: C. Distillation (বিশ্লেষণ)
পিতল কোন ধৰণৰ মিশ্ৰণ?
A. Compound (যৌগ)
B. Heterogeneous mixture (বহুভৌম মিশ্ৰণ)
C. Homogeneous mixture (সৰ্বভৌম মিশ্ৰণ)
D. Colloid (কলইড)
Answer: C. Homogeneous mixture (সৰ্বভৌম মিশ্ৰণ)
নিম্নলিখিত কোনটো পানী বিশুদ্ধ কৰাৰ পদ্ধতি নহয়?
A. Boiling (উমালোৱা)
B. Filtration (চমকনি)
C. Adding salt (নুন যোগ কৰা)
D. Chlorination (ক্ল’ৰিন যোগ)
Answer: C. Adding salt (নুন যোগ কৰা)